Szef Dawid Szkudlarek przygotował zupę warzywną na bazie dyni hokkaido z dodatkiem szpinaku i brukselki. W wywarze z kurczaka znalazły się także ziemniaki, por czy cebula oraz odrobina śmietany. Z kolei jego rywal- Kamil Tużnik postawił na zupę krem. Dynię i warzywa okopowe z solą i pieprzem trzeba zmiksować i doprawić świeżym czosnkiem. Na koniec... popcorn, który nada chrupkości zupie oraz oliwa koperkowa.
Więcej piłeczek-głosów było u ekipy Dawida Szkudlarka, który został zwycięzcą rywalizacji. Oba dania skosztowało ponad 200 osób.
Jak się okazuje z roku na rok jest coraz większe zainteresowanie kupnem dyni na ryneczku w Gorzowie. Przybywa także dostawców. W gorzowskich restauracjach w menu można znaleźć coraz więcej potrawy z dyni.
To warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne, więc jest cennym składnikiem diet odchudzających. Soki i przeciery z dyni działają moczopędnie, stosowane są przy leczeniu schorzeń nerek oraz układu krążenia.