- Przyjedzie do nas ponad 120 wystawców – podkreśla Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej. – Na każdym stoisku będą regionalne pyszności, oczywiście najwięcej z regionu świętokrzyskiego. Koła Gospodyń Wiejskich szykują niezwykłe potrawy, ciasta, będą też zupy i pierogi. Do tego pojawią się nasi sadownicy ze swoimi świeżutkimi owocami, oczywiście będą także sery i miody – dodaje.
W trakcie Festiwalu wystawią się również członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami. Nie zabraknie rękodzielników, którzy zaprezentują swoją ofertę wyrobów z drewna, łyka osikowego oraz wikliny. Przyjedzie producent pysznej chałwy z Czech, a w Chałupie ze Złotnik odbędzie się wypiek podpłomyków. W sobotę organizatorzy rozstrzygną konkurs kulinarny "Smaki Dzieciństwa". Do udziału wytypowano 30 potraw. Biorą w nim udział Koła Gospodyń Wiejskich oraz instytucje, które chcą zaprezentować swoje kulinarne osiągnięcia.
- Celem konkursu jest przybliżenie smaków dzieciństwa, kojarzonego zazwyczaj z beztroskimi wakacjami na wsi, a także potraw przypominających szczęśliwe chwile przy rodzinnym stole – podkreśla Beata Ryń.
Z kolei w niedzielę, ok. godz. 16 na scenie odbędzie się konkurs "Pierogożercy", czyli jedzenie pierogów na czas. Wybrane zostaną również najpiękniejsze stoiska wystawców Festiwalu Smaków.
- W ciągu dwóch dni festiwalu będziemy wspominać naszych twórców ludowych, śpiewaków oraz muzyków, którzy odeszli od nas w przeciągu ostatnich dwóch lat – dodaje rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej.
Festiwal Smaków w Tokarni zaplanowano w weekend w godz. od 12 do 18.