Nowe menu w szpitalu na kieleckim Czarnowie

i

Autor: M.Cieślikiewicz

Zmiana w żywieniu pacjentów w szpitalu na kieleckim Czarnowie

2022-03-10 11:10

Więcej owoców, warzyw, do tego woda mineralna i aż ponad 50 różnorodnych diet dla pacjentów. Wojewódzki Szpital Zespolony w Kielcach wprowadził nowy standard żywienia o wyższej jakości. Placówka, jako druga w Polsce, zdecydowała się na innowacyjny system, który polega na odpowiednio skomponowanych, różnorodnych i pełnowartościowych posiłkach.

Nowy standard żywienia, powstał jako odpowiedź na wciąż niezadawalające standardy żywienia szpitalnego w polskich placówkach medycznych. W jego centrum stoi pacjent, który otrzymuje posiłki spełniające zalecenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH.

Nie jest tajemnicą, że obszar żywienia pacjentów w polskich szpitalach jest obecny w debacie publicznej od wielu lat. Cieszę się, że jesteśmy jedną z pierwszych placówek w Polsce, które postanowiły zmienić się na lepsze stawiając na jakość. System IMFOOD działa w naszej placówce już od kilku tygodni i przez ten czas usłyszeliśmy wiele pozytywnych opinii ze strony pacjentów – powiedział Bartosz Stemplewski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach.

Diety  zostały opracowane we współpracy z ekspertami z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Pacjenci WSzZ w Kielcach będą otrzymywali 3 do 5 posiłków dziennie w ramach określonych diet, z których każda może być indywidualnie modyfikowana, jeśli wynika to z zaleceń lekarza prowadzącego. W skład każdego posiłku wchodzi porcja owoców lub warzyw, a także woda mineralna.

 Celem jaki przyświecał opracowaniu systemu IMFOOD było stworzenie standardu żywienia pacjentów w szpitalach, który odpowiada aktualnemu stanowi wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia osób chorych. Wszystkie zalecenia mówią wprost, że żywienie pacjentów powinno wspomagać proces terapeutyczny. W systemie IMFOOD pacjenci otrzymują posiłki zgodne z zapotrzebowaniem wynikającym ze stanu zdrowia. Dania są smaczne, odpowiednio zbilansowane i podane w sposób estetyczny – powiedziała Elżbieta Kantowicz, prezes firmy kateringowej obsługującej lecznice na kieleckim Czarnowie, twórcy nowego systemu żywienia.

Nowa jakość żywienia pacjentów pozwoli też Wojewódzkiemu Szpitalowi Zespolonemu w Kielcach na bieżące zarządzanie i monitorowanie wszystkich procesów w ramach usługi żywienia zbiorowego: od zamawiania produktów spożywczych i ich magazynowania, poprzez definiowanie aktualnego zapotrzebowania pacjentów i zamawianie dla nich posiłków w ramach konkretnych diet, aż do nadzoru nad kwestiami finansowymi i raportowania

Sądeczanie oddają krew dla Ukrainy

QUIZ; Smaki i żywienie zbiorowe w PRL. Pamiętacie?

Pytanie 1 z 10
Talerze i kubki na stołówkach wyglądały, jakby były poogryzane, ponieważ:
Źródło: Zmiana w żywieniu pacjentów w szpitalu na kieleckim Czarnowie