- Tradycja 12 potraw i bogato zastawionego stołu powodują, że po świętach zostaje nam dużo jedzenia, które często ląduje w koszu. Wychodzimy temu naprzeciw i na naszych mediach społecznościowych zamieszczamy cenne informację. Można się tam dowiedzieć między innymi jak zapobiegać nadmiernym zakupom oraz co zrobić z nadwyżką jedzenia po świętach - mówi Justyna Liptak z Banku Żywności.
Każdego roku w Polsce marnuje się 5 milionów ton żywności. W głównej mierze odpowiadają za to nasze domostwa.
- Tygodniowo polskie gospodarstwo domowe marnuje około 4 kilogramów jedzenia. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, wędliny, świeże owoce oraz ziemniaki. Ponad połowa Polaków przyznaje, że robi zakupy na zapas, a co gorsza ponad 50% z nas kupuje produkty, których nie planowało - mówi Norbert Konarzewski z Federacji Polskich Banków Żywności.
Bank Żywności tylko w tym roku uratował przed zmarnowaniem ponad 1500 ton żywności, w przeliczeniu jest to około 3 milionów posiłków.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]