Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. To czas nie tylko kolorowych palm, święconki czy malowania pisanek. To także czas tradycyjnych Wielkanocnych ciast.
Oprócz baby to najważniejszym ciastem jest mazurek. Kiedyś było po 12 mazurków w gospodarstwie. Każdy mazurek był pięknie udekorowany na wierzchu lukrem, który zabarwiało się środkami naturalnymi, na przykład burak dawał kolor czerwony.
mówiła Joanna Tęcza, instruktor folkloru z Domu Kultury w Zwoleniu. Jednym z tradycyjnych ciast Wielkanocnych jest też baba. Jak ją zrobić podpowiada pani Joanna.
Baba drożdżowa to po prostu drożdże. Trzeba je rozrobić z ciepłą wodą, troszeczkę cukru, sypiemy mąkę i te roztopione drożdże wlewamy do ciasta. Żeby ona była wspanialsza możemy dodać jajka, możemy dodać samo żółtko i wtedy taka baba będzie delikatna.
Święta Wielkanocne w tym roku wypadają 17 i 18 kwietnia.