Już w najbliższą sobotę, 29 marca o godz. 13:25 w TVP2, widzowie będą mogli zobaczyć premierę nowego programu kulinarnego – "Rosół Polski". Prowadzącymi cykl będą Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron, duet szefów kuchni, którzy zabiorą widzów w podróż po kulinarnym dziedzictwie Polski.
"Rosół Polski" – kulinarna podróż w czasie z Aleksandrem Baronem
Program skupi się na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale również na potrawach mniej znanych. Aleksander Baron wraz z Agnieszką Kraszewską i Telewizją Polską postanowili przypomnieć i docenić kulinarne dziedzictwo naszego kraju, które opiera się o różne tradycje regionalne, wielokulturową tożsamość oraz mnogość i wyjątkowość smaków.
Chcemy pokazać, że kuchnia polska to zjawisko złożone, budowane przez wiele wieków, które może zaskoczyć zarówno nas, Polaków, jak i tych, którzy odwiedzą nasz kraj. W „Rosole polskim” przywołamy zapomniane dania, opowiemy o ich historii i odkryjemy pochodzenie tych, które są powszechnie znane. W każdym odcinku kogoś nakarmimy, bo przecież jedzenie ma też swoją ważną społeczną funkcję, dzielenia się nim z innymi" – akcentuje Aleksander Baron.
Premierowy odcinek "Rosołu Polskiego" – co zobaczymy 29.03?
Premierowy odcinek został nagrany na terenie pałacu w Wilanowie, a Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron gościli w nim m.in. profesora Dumanowskiego, historyka, który zajmuje się kulinariami. - Razem z profesorem ugotowaliśmy gąszcz z cebuli, jabłek, rodzynek i pasternaku. Czy udało się nam odtworzyć przepis z Compendium Ferculorum, jednej z najstarszych polskich książek kucharskich? Tego dowiecie się w najbliższą sobotę – mówi Agnieszka Kraszewska. Poza tym w odcinku pojawi się jeden z niewielu kowali w Polsce, który wykuwa noże z damastu. Duet kucharski nakarmi go wyjątkowym bigosem śpikowym z rakami.
Seria "Rosół Polski" emitowana będzie w soboty o godz. 13:25 w TVP2. Nie przegapcie!