Pieczarki na grilla
Zwykłe pieczarki o większych kapeluszach, ale bardziej efektowne będą pieczarki portobello. Wystarczy wyłamać z nich nóżki, a same kapelusze nafaszerować i zapiec z serem. Przykładowy farsz można zrobić z pokrojonych w kostkę nóżek i cebuli, do tego czosnek, sól, pieprz i zioła. Na koniec plaster sera mozarella. Pieczarki wykładamy na tackę i na grillu pieczemy ok 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem.
Pieczone ziemniaki z grilla
W przypadku ziemniaków ogranicza nas jedynie fantazja. Możemy je pokroić w plasterki lub półksiężyce, wymieszać z odrobiną oliwy, ziołami i solą, wyłożyć je na tackę. Tak przygotowane piec na grillu przez 45-60 min.Inna opcja to ziemniaki jak z ogniska. Potrzebujemy kilku średniej wielkości ziemniaków, najlepiej o podobnym rozmiarze. Każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową i układamy między rozżarzony brykiet lub węgiel.
Uwaga! Najlepiej w tym celu użyć szczypiec lub specjalnej rękawicy. Po mniej więcej godzinie ziemniaki można wyjąć, zdjąć folię, przekroić i dodać plasterek masła i odrobinę soli.
Szparagi na grillu
Wraz z rozpoczęciem majówki w sklepach zaczynają pojawiać się pierwsze szparagi. Aby przyrządzić je w idealny sposób należy przede wszystkim odłamać zdrewniałe łodygi. Wystarczy szparaga zgiąć dwoma rękami, a sam powinien pęknąć w idealnym miejscu, zostawiając to co najlepsze. Warzywa te można obgotować, ten krok jednak nie jest konieczny.
Szparagi na grilla można też dzień wcześniej zamarynować w oliwie, czosnku i soli. Tak przygotowane wystarczy wrzucić na grilla na kilka minut i opiekać z obu stron, aż zrobią się miękkie.
Bakłażany z grilla
To warzywo wręcz idealne do grillowania. Wystarczy pokroić go w grube plastry, oprószyć solą i zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie osuszyć plastry na ręczniku papierowym, skropić oliwą i doprawić ziołami i czosnkiem. Bakłażana pieczemy aż się zrumieni, a podać możemy go na przykład z sałatą i pokruszoną fetą.
Papryka faszerowana z grilla
Do papryki faszerowanej najlepiej wcześniej przygotować sobie farsz. Nie musi być mięsny, możemy śmiało udusić warzywa takie jak cukinia, pieczarki i papryka, wymieszać je z gotowanym ryżem.Z papryki odcinamy górę, usuwamy nasionka i dokładnie myjemy. Nakładamy farsz aż po brzegi i układamy na ruszcie. Papryki najlepiej zapiekać pod przykryciem ok. 45 minut.