W VOX FM licznik pączkoalorii działa od rana. Słuchacze biją rekord w liczbie zjedzonych pączków. Całkiem pokaźną porcję świeżutkich kalorii mogłaby dorzucić także Elwira Mejk. Popularna wokalistka disco polo, która słynie również ze wspaniałej sylwetki i zamiłowania do dbania o formę tym razem postanowiła odpuścić. -„Zjadłam 8, aj jaj. Słodkiego, tłustego, dziś życzę czwartku!” – napisała Elwira Mejk na Instagramie. Wokalistka pokazała przy okazji zdjęcia pączków i pochwaliła się, że sama je zrobiła. W dodatku podała przepis na drożdżowe pyszności.
Oto przepis na PĄCZKI Elwiry MEJK:
Składniki: 1 kg mąki 405, 1/2 litra mleka, 8 żółtek , 1/2 szkl. cukru, 1/2 kostki masła 100g drożdży świeżych , szczypta soli, 1 łyżka wódki , 1 cukier wanilinowy, cukier puder, marmolada.
Przygotowanie: Zrób zaczyn, który się składa z ½ szklanki letniego mleka, jednej łyżki cukru, jednej łyżki mąki, 100 g drożdży. Zaczyn niech rośnie od 5 do 15 min pod szmatką, w ciepłym miejscu. W tym czasie do miski wrzucić pół kostki masła, pół szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy. Dalej dodaj 8 żółtek, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, 1 łyżkę wódki czystej, lub spirytusu, lub octu. Wymieszaj wszystko, potem dodawaj po trochu 1 kg mąki. Wszystko mieszaj drewnianą łopatką. Gdy dodasz całą mąkę, ciasto wyrób ręcznie, odstaw do rośnięcia na 1 h. Blat posyp mąką i po godzinie, kiedy ciasto urośnie rwij kawałki ciasta, płasko formuj nakładając marmoladę, ściśnij górę i uformuj kulki, połóż tę kulkę uformowaną częścią na blat. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, na palniku 5– 6 kuchenki indukcyjnej. Tłuszcz nie może być zbyt gorący. Wyjmij na papier i posyp cukrem puderem. Kiedy pączki są cieple nie układaj ich jeden na drugim.