Gastronomia pod lupą sanepidu.Wnioski? Przeterminowane jedzenie i brak porządku

i

Autor: pixabay

Gastronomia pod lupą sanepidu. Wnioski? Przeterminowane jedzenie i brak porządku

2021-08-10 14:36

8 mandatów na łączną kwotę 2,3 tys. złotych dostali właściciele restauracji, barów, lodziarni i punktów gastronomicznych na Podkarpaciu. To za zaniedbania, które od 26 lipca do 1 sierpnia wykryli pracownicy sanepidu. Niestety, właściciele lokali gastronomicznych nadal karmią nas przeterminowanymi produktami, nie zachowując przy tym podstawowej higieny. Do tego brak porządku i czystości w pomieszczeniach zakładów. Ale to tylko niektóre z całej listy uchybień.

Na Podkarpaciu od 26 lipca do 1 sierpnia pracownicy podkarpackiego sanepidu skontrolowali 90 lokali. Wśród nich znalazło się: 9 restauracji, 3 stołówki, 12 zakładów małej gastronomii, 4 wytwórnie ciast i lodów, 7 automatów do lodów i 55 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, piekarnie, sklep mięsny, impreza masowa, dom rekolekcyjny, zamknięty zakład żywienia zbiorowego, mobilne punkty gastronomiczne, punkt sprzedaży żywności). Niestety, właściciele lokali gastronomicznych nadal karmią nas przeterminowanymi produktami, nie zachowując przy tym podstawowej higieny. Do tego brak porządku i czystości w pomieszczeniach zakładów. Ale to tylko niektóre z całej listy uchybień. 

CZYTAJ TAKŻE: Szykują się spore utrudnienia! W środę w Rzeszowie meta trzeciego etapu Tour de Pologne

Wiele uchybień w gastronomii

W lokalach tych, niestety stwierdzono wiele uchybień. Oto cała lista:

  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny ścian, podłogi, sufitów i regałów,
  • brak pełnego wyposażenia przy umywalkach do mycia rąk – brak środków myjących, dezynfekcyjnych, środków do higienicznego osuszania rąk,
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny urządzenia chłodniczego i zamrażalniczego,
  • brak udokumentowanych szkoleń personelu zakładu z zakresu higieny,
  • brak dostępu do umywalki do mycia rąk w pomieszczeniu produkcyjnym,
  • wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości,
  • niewłaściwe przechowywanie surowców do produkcji posiłków,
  • brak segregacji asortymentowej w urządzeniach chłodniczych i zamrażalniczych,
  • brak zabezpieczenia żywności przed zanieczyszczeniami krzyżowymi,
  • nieprawidłowe oznakowanie daty produkcji wyrobów gotowych,
  • niewłaściwe przechowywanie środków spożywczych przeznaczonych do wycofania z obrotu,
  • środki spożywcze przechowywane bezpośrednio na posadzce,
  • nieprawidłowa dezynfekcja stanowiska obsługi klienta,
  • brak czystości i porządku w komorze fermentacyjnej przeznaczonej do produkcji pieczywa,
  • nieprawidłowy stan sanitarny urządzeń przeznaczonych do wypieku pieczywa,
  • niewłaściwy stan sanitarny pomieszczeń magazynowych,
  • brak porządku i czystości w pomieszczeniach zakładu,
  • brak udokumentowanej jakości wody wykorzystywanej w zakładzie,
  • nieprawidłowe przechowywanie opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • niewłaściwe przechowywanie sprzętu pomocniczego oraz utrzymania czystości i porządku,
  • nieprawidłowe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników lub jej brak,
  • brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GMP i GHP,
  • brak właściwego zabezpieczenia pomieszczeń zakładu przed dostępem owadów i gryzoni.

- W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 8 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 2300 zł. Wydano 10 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek natury technicznej oraz jedną decyzję o unieruchomieniu zakładu (piekarnia) - czytamy w komunikacie opublikowanym na stronie podkarpackiego sanepidu.

W Rzeszowie pacjentów po osseointegracji stawiają na nogi
Źródło: Gastronomia pod lupą sanepidu. Wnioski? Przeterminowane jedzenie i brak porządku