Nie jest tajemnicą, że tradycyjny polski schabowy zajmuje szczególne miejsce w serduszku i na talerzu niejednego smakosza. Jak się okazuje, nie jest to kwestia jedynie kulinarnego patriotyzmu. Taste Altas – portal-przewodnik zajmujący się m.in. tworzeniem rankingów najlepszych dań na świecie – docenił polskie danie. Kotlet schabowy trafił do zestawienia w swojej kategorii. Nie będziemy ukrywać – miał wyjątkowo mocną konkurencję. A mimo to trafił do czołówki!
Schabowy jednym z najlepszych na świecie wg Taste Atlas
Warto w tym miejscu zwrócić uwagę na różnorodność mięs, z których kotlety i sznycle wykonywane są na świecie. W Polsce króluje oczywiście wersja dania z wieprzowiny. Podobnie przygotowują swoją wersję kotleta Japończycy. Z kolei tradycyjny ukraiński kotlet po kijowsku przyrządzany jest z kurczaka. Choć pozornie podobny do schaboszczaka sznycel wiedeński może być przygotowany tylko na bazie jednego rodzaju mięsa. Jest nim cielęcina. Warto dodać, że prawdziwy Wiener Schnitzel jest daniem chronionym prawem! Nazwę tę nosić może jedynie potrawa przyrządzona właśnie z cielęciny.
Ranking kotletów Taste Atlas
W pierwszej 10. najlepszych kotletów świata polski schaboszczak wymieniony został obok cordon bleu, kotleta de volaille i kijowskiego. Nie znalazły się one jednak na podium. Miejsca liderów zestawienia zajęły dwie potrawy rodem z Argentyny – milanesa i milanesa napolitana. Podium domknęło japońskie danie tonkatsu. Klasyczny sznycel wiedeński zajął dopiero 4. miejsce rankingu najlepszych kotletów świata. Polski schabowy zajął 9. miejsce – przy tak silnej konkurencji, naprawdę mocne.