Malowanie jajek na Wielkanoc - sposoby
Tradycja malowania jajek na Wielkanoc jest symbolem przyrody, która odradza się do życia i w chrześcijaństwie jest to nawiązanie do wiary w zmartwychwstanie Chrystusa. Wielka Niedziela wypada w tym roku 17. kwietnia. Dzień wcześniej wierni przychodzą do kościołów, by poświęcić koszyczki pełne wielkanocnych potraw oraz właśnie jajek.
Technik malowania jajek jest kilka, zebraliśmy dla Was te najpopularniejsze:
- barwniki do jajek - prawdopodobnie najczęściej stosowana współcześnie tradycja. Gotowe barwniki można kupić w sklepach. Specjalny proszek rozpuszcza się w gorącej wodzie z dodatkiem łyżki octu i moczy przez kilka minut, aż skorupka się zabarwi. Następnie takie jajko warto przetrzeć szmatką z odrobiną oleju, by wydobyć pełny kolor
- naturalne barwniki - to często przekazywane przez nasze babcie tradycyjne sposoby farbowania jajek tym co mamy w spiżarni - łupinami z cebuli czy orzechów włoskich, sokiem z buraków lub korą młodej jabłoni. Pozwala to uzyskać bardziej stonowane i naturalne kolory
- folie ozdobne - bardzo często na stoiskach z dekoracjami świątecznymi spotkać też można gotowe folie do jajek z kolorowymi obrazkami. Nakładamy ją na skorupkę czystego, ugotowanego jajka i wkładamy do gorącej wody. Pod wpływem temperatury folia kurczy się i dokładnie przylega do pisanki
- drapanki i skrobanki - pofarbowane na jednolity kolor jajka można zostawić w takiej formie, jednak wystarczy mały nożyk lub żyletka, żeby na barwnym jajku powstał niebanalny wzór. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i ilość czasu
Kolorowe jajka naturalnie - jak uzyskać wybraną barwę?
Jak już wspomnieliśmy, różnokolorowe pisanki można uzyskać przy pomocy znalezionych w kuchni i spiżarni produktów. I tak - kolor pomarańczowy uzyskamy przygotowując wywar z marchwi czy dyni, łupiny cebuli dadzą barwę brązową, sok z buraków pozwoli uzyskać różowe skorupki. Aby pomalować jajka na zielono przyda nam się wywar z młodego zboża, barwę żółtą uzyskamy dzięki kurkumie. W warunkach domowych można też pofarbować jajka na niebiesko. Dzień wcześniej należy przygotować jednak zalaną wrzątkiem kapustę i dodać do tego kilka łyżek octu.
Polecany artykuł: