Kiedy zostaną otwarte restauracje i bary? Przełomowym terminem ma być miesiąc maj
Według Pawła Borysa, prezesa Polskiego Funduszu Rozwoju, przełomowym momentem w walce z epidemią, który pozwoli myśleć o otwarciu gastronomii i innych gałęzi gospodarki jest maj.
- Właśnie wtedy, czyli do maja mamy szansę zaszczepić wszystkich seniorów, a są to osoby najbardziej narażone na zakażenie i wtedy zniknie ten podstawowy powód do tego, żeby zamykać firmy, starając się obniżyć poziom śmiertelności - powiedział Borys w rozmowie z Robertem Mazurkiem na antenie RM FM.
Czy to oznacza, że rząd zamierza łagodzić obostrzenia i odmrażać gospodarkę dopiero w maju? Paweł Borys na Twitterze w ciągu dnia prostował swoją wypowiedź i zaznaczał, że nie odnosiła się ona do otwierania restauracji w maju.
Ostatecznie wiemy, że nic nie wiemy. Twarda data otwarcia restauracji i barów nie padła, ale po powyższych wypowiedziach można się spodziewać, że nie nastąpi to w ciągu najbliższych kilku tygodni.
Przypomnijmy, że od 28 grudnia 2020 roku restauracje mogą serwować jedynie dania na wynos. To obostrzenie obowiązuje do końca stycznia, ale prawdopodobnie zostanie przedłużone. Wielu przedsiębiorców jest już na skraju finansowej wytrzymałości i decyduje się na otwieranie swoich biznesów mimo zakazów. Narażając się tym samym na utratę pieniędzy otrzymanych z Polskiej Fundacji Rozwoju.