Skąd pochodzi sałatka jarzynowa?
Sałatka jarzynowa nazywana też warzywną lub majonezową, to popularne danie z gotowanych warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, seler, ziemniaki czy pietruszka. Oprócz tego w jej składzie znaleźć można gotowane na twardo jajka, zielony groszek, kukurydzę cy ogórki kiszone.Co ciekawe - w diecie ketogenicznej możemy jeść sałatkę jarzynową - wystarczy zrezygnować z dodawania... ziemniaków!
Nie każdy wie, że ten spotykany na polskich stołach dodatek do mięs ma swój pierwowzór prawdopodobnie we Francji. W XVIII pojawiła się tam sałatka „macédoine”, która składała się z pokrojonych w równą kostkę warzyw i owoców. Po dodaniu do niej innych warzyw - zielonej fasoli czy ziemniaków trafić miała właśnie do Polski.
Sałatka jarzynowa - uniwersalny przepis
Choć dodatki są często kwestią dyskusyjną, to podstawowe składniki zazwyczaj pozostają bez zmian. Żeby przyrządzić sporej wielkości miskę sałatki jarzynowej potrzebujemy:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera (wielkości średniego ziemniaka)
- 4 jajka
- 4 średnie ogórki kiszone
- 6 łyżek ulubionego majonezu (lub 4 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego)
- łyżeczka musztardy (zaostrzy smak)
- sól
- pieprz
Dodatki opcjonalne:
- małe jabłko
- puszka zielonego groszku i/lub puszka kukurydzy konserwowej
- mała cebula lub kawałeczek pora
Sałatka jarzynowa - przygotowanie
Warzywa korzenne gotujemy w całości, bez obierania - oddzielnie ziemniaki w mundurkach (ok. 20 min), a w drugim garnku marchewki, pietruszkę i selera (ok 15 min.). Warzywa studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Podobnie kroimy też ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki oraz ewentualnie jabłko i cebulę/pora. Jeśli zdecydujemy się dodać pora, to warto go sparzyć po krojeniu, a przed wrzuceniem do sałatki. Jeżeli mamy ochotę to dorzucamy puszkę zielonego groszku lub kukurydzy. doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i dokładnie mieszamy.
Nie od dziś wiadomo, że taką sałatkę najlepiej przygotować dzień przed planowanym podaniem i przechowywać ją w lodówce, dzięki temu "przegryzie się" i będzie jeszcze lepsza. Smacznego!