Projektu Biofoodpack rozpoczął się w 2018 r. i jest realizowany w międzynarodowym konsorcjum, w skład którego wchodzą uczelnie z Portugalii i Cypru – University of Aveiro i University of Minho, Cyprus University of Technology, Politechnika Wrocławska oraz dwie portugalskie firmy Nutrigreen S.A. i Energy Pulse Systems.
Główny cel to stworzenie opakowania z biodegradowalnych materiałów pochodzących z surowców odnawialnych, które wydłuży także okres przydatności do spożycia przechowywanej w nim żywności. - Tę funkcję uzyskujemy w ten sposób, że żywność, którą zamykamy w opakowaniu, jest poddawana wyładowaniu impulsu elektrycznego o bardzo dużej mocy. Dzięki temu zawartość opakowania wyjaławia się, pozbawiony jest wszystkich tych mikroorganizmów, które mogą przeprowadzać procesy psucia - wyjaśnia dr Karol Leluk, kierownik projektu z ramienia PWr.
Polecany artykuł:
– Docelowo w naszym opakowaniu ma być przechowywana żywność głęboko mrożona, dlatego też na potrzeby projektu zakupiliśmy komorę do badań wytrzymałościowych w temperaturach azotowych. O ile bowiem wiemy, jak przedmioty z biotworzyw zachowują się w temperaturze pokojowej, to musimy mieć pewność, że w niskich temperaturach materiał nie będzie pękać – dodaje dr Karol Leluk.
W tym momencie trwają badania wytrzymałości na ochotnikach. Grupa ludzi ma za zadanie korzystać z wyprodukowanych opakowań. Po kilkudziesięciu dniach wszystkich czekają testy krwi i moczu, które mają wykazać, czy substancje z opakowania przenikają do żywności.
Więcej znajdziecie też na stronie pwr.edu.pl